Welke droogtechnieken voor vaatwassers zijn er?

Ga je een vaatwasser uitkiezen? Dan kijk je niet alleen naar de energieklasse, de bouwkwaliteit en waskwaliteit, maar ook naar de droogtechniek die wordt gebruikt voor het drogen van jouw vaat. Zodra je vaatwasmachine klaar is, wordt in de meeste gevallen je vaat nog gedroogd, zodat deze direct weer in de kast kan worden gezet. Er zijn drie soorten droogtechnieken die kunnen worden toegepast bij vaatwassers:

  • Ventilatie droogtechniek
  • Zeolietkorrels
  • Condens droogtechniek

Hier lees je meer informatie over de drie opties, zodat jij kunt bepalen wat je de beste keuze vindt voor jouw nieuwe vaatwasser.

Bekijk en bestel direct de beste vaatwassers

Vaatwasser droogtechniek - Siemens SK26E222EU vrijstaande vaatwasser1: Ventilatie droogtechniek

De ventilatie droogtechniek is een actieve droogtechniek die voornamelijk bij vaatwassers in de topklasse en middenklasse wordt toegepast. Maar watat houdt deze techniek nu precies in? Wanneer het droogprogramma is afgelopen, opent de afwasmachine automatisch op een kier. Dit zorgt ervoor dat het laatste vocht verdampt. Hiermee wordt veel tijd bespaard, omdat de vaat sneller droog is. Daarnaast bespaar je ook weer energie, omdat de het drogen van de vaat gebeurt na afloop van het droogprogramma.

2: Zeolietkorrels

De tweede optie voor drogen is zeoliet. Dit is, net als de ventilatie, ook een actieve droogtechniek. Wat houdt deze techniek in? Onderin de vaatwasser zitten speciale zeolietkorrels. Het water dat na het wassen wegspoelt, komt bij de korrels terecht. De korrels warmen zichzelf op. Deze warmte gaat terug naar de binnenruimte van de vaatwasmachine: hierdoor zal de vaat sneller drogen. Het grote voordeel van deze techniek is dat de zeolietkorrels zich na iedere wasbeurt herstellen en daardoor nooit vervangen hoeven te worden. Deze zeer energiezuinige droogtechniek komt uitsluitend voor bij A+++ vaatwassers van onder andere Siemens en Bosch.

3: Condens droogtechniek

Heb je veel keukengerei van aardewerk, staal of glas? Dan kun je het beste kiezen voor een vaatwasser met de condens droogtechniek. Dit is een standaard functie waar de meeste vaatwasmachines uit de basis en middenklasse van zijn voorzien. Wat houdt deze techniek in? Tijdens het droogproces zal de warme, vochtige lucht gaan condenseren op de koele wanden van de vaatwasser. Het water wordt vervolgens weggepompt en zo wordt de vaat gedroogd. Deze techniek werkt minder goed wanneer je veel kunststof keukengerei hebt.

Zo bepaal je de beste droogtechniek voor je toekomstige vaatwasser

In het maken van een keuze voor jouw nieuwe vaatwasser is het heel goed mogelijk om zelf te bepalen welke droogtechniek jij het beste vindt. Kies je voor een energiezuinige en luxe optie? Dan is een vaatwasser met zeolietkorrels de beste keuze. Vind je het vooral belangrijk dat je vaatwasser betaalbaar is en hecht je weinig waarde aan de droogtechniek die wordt toegepast? Dan is het slim om voor een vaatwasser te kiezen met de condens droogfunctie. Deze techniek wordt voornamelijk toegepast bij vaatwassers uit de basis- en middenklasse.