Vaatwassers vergelijken: waar moet je op letten?

Ga je een nieuwe vaatwasmachine kopen? Dan kies je niet zomaar de eerste en de beste vaatwasser die je tegenkomt. Een afwasmachine uitkiezen doe je op basis van een aantal belangrijke punten. Het ene punt kan voor jou zwaarder wegen dan het andere punt. Daarom is het goed om alles door te nemen, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt. Met een goede vaatwasser, die aan al jouw wensen voldoet, kun je heel lang profiteren en met veel gemak gebruiken. De onderwerpen waar je op moet letten staan hieronder aangegeven. Verderop wordt ieder onderwerp uitgebreid besproken, zodat je goed weet waar je op moet letten. De aandachtspunten bij vaatwassers vergelijken zijn: Type vaatwasser, Bouwkwaliteit, Energieklasse, Geluidsniveau, Programma’s, Functies, Indeling, Kinderbeveiliging, Merk, Prijs en Onderhoud.

Bekijk en bestel direct de beste vaatwassers

1: Type vaatwasser

Bij het uitkiezen van een nieuwe vaatwasser heb je meerdere opties. Je kunt onder kiezen voor een goede inbouw vaatwasser, een goede vrijstaande vaatwasmachine, maar ook een onderbouw vaatwasser, een goedkope smalle vaatwasser of een goede mini vaatwasser. Het is aan jou om te bepalen wat het beste in jouw keuken past en waar je de ruimte voor hebt. Een inbouw vaatwasmachine is de meest gekozen optie: hierbij wordt de vaatwasser in de keuken geïntegreerd en vormt alles een geheel. Een vrijstaande vaatwasmachine kun je overal in de keuken neerzetten. Wel heb je hiervoor de juiste aansluitingen nodig om de afwasmachine te kunnen gebruiken. Er zijn goedkope smalle vaatwasmachines en zeer goede smalle vaatwassers te koop.

2: Bouwkwaliteit

Kijk ook goed naar de bouwkwaliteit van vaatwassers. De bouwkwaliteit van vaatwassers vergelijken is belangrijk, want dit zal onder andere bepalen wat de levensduur van je afwasmachine is. Hoe beter de bouwkwaliteit, hoe langer jij kunt profiteren van een goede vaatwasser. Maar hoe weet je of de vaatwasser die jij graag wilt hebben een goede bouwkwaliteit heeft? Dit kun je onder andere aan de hand van de volgende zaken nalopen:

  • Materiaal kuip: RVS is het sterkste materiaal voor de kuip van de vaatwasser.
  • Type motor: een goede motor is koolborstelloos.
  • Type waterbeveiliging: zit er Aquastop op de vaatwasser?

Kijk ook naar de machinereiniging, de geleiderails, de gelagerde wieltjes en het geluidsniveau. Deze zaken zorgen ervoor dat een vaatwasser tot de topklasse, de middenklasse of de basisklasse behoort. Vaatwassers uit de topklasse hebben ook de langste levensduur.

3: Energieklasse

Het is daarnaast ook van belang om te kijken naar de energiezuinigheid van een afwasmachine. Dit loopt meestal vanaf klasse A tot klasse A+++ -10%. Hoe hoger de klasse, hoe beter en energiezuiniger een vaatwasser is. De energiezuinigheid uit zich onder andere in het water- en energieverbruik tijdens de wasprogramma’s. Als je kiest voor een energiezuinige vaatwasser, zul je ook minder geld betalen voor het energieverbruik van de machine. Wel zijn energiezuinige vaatwassers vaak wat duurder dan vaatwassers met een lagere energieklasse. Wel is het goed om te weten dat je uiteindelijk met een hogere energieklasse ook meer zult gaan besparen en dus uiteindelijk wellicht zelfs goedkoper uit bent.

4: Geluidsniveau

Vaatwassers vergelijken op geluidsniveau is ook niet onbelangrijk. Je wilt natuurlijk niet dat, wanneer je de afwasmachine in de avond aan zet, het geluid van de vaatwasser boven je favoriete tv-programma uitkomt. Het is dan ook belangrijk om te letten op het geluidsniveau van je vaatwasser. In de meeste gevallen zal dit rond de 45 dB zijn. Er zijn ook vaatwassers met een geluidsniveau van boven de 48 en zelfs de 50 dB. Deze zijn een stuk luider. Er zijn ook zeer stille vaatwasmachines met een geluidsniveau van 42 dB en lager. Deze modellen hoor je vrijwel niet tijdens een wasprogramma. Daarnaast zijn er veel vaatwassers beschikbaar die voorzien zijn van een krachtige inverter motor: deze motor zorgt er onder andere voor dat een vaatwasser stiller is.

5: Programma’s

Hoe belangrijk vind je het dat je uit veel programma’s kunt kiezen? Er zijn vaatwassers met meer dan 7 programma’s om uit te kiezen, maar je kunt ook voor een vaatwasser gaan met 4 programma’s. Wat jij kiest, is vooral afhankelijk van je eigen wensen. Heb je veel delicaat servies, zoals kristallen wijnglazen? Dan kun je kiezen voor een vaatwasser met een speciaal programma hiervoor. Hetzelfde geldt voor vaat met aangekoekte etensresten. Er zijn tevens vaatwasmachines met speciale intensieve programma’s. Ook zijn er vaatwassers met programma’s voor extra snelle reiniging en extra energiezuinige reiniging. Het is belangrijk om voor jezelf op een rij te zetten hoeveel waarde je hieraan hecht.

6: Functies

Vaatwassers vergelijken - Siemens SN258B00NE vrijstaande vaatwasserEr zijn ook een aantal vaatwassers, voornamelijk uit de midden- en topklasse, waarbij je gebruik kunt maken van verschillende extra functies die het gebruik aanzienlijk verbeteren. Het vergelijken van vaatwassers op functie kan handig zijn, maar het is aan jou om te bepalen hoe belangrijk je deze functies vindt en in hoeverre deze voor jouw persoonlijke gebruik onmisbaar zijn. Het is goed om te weten van welke functies jij eventueel gebruik zou kunnen maken. Op deze manier maak je eenvoudig een afweging voor jezelf van welke functies jij graag in je vaatwasser wilt. De extra functies die je bij het vergelijken van vaatwasmachines kunt tegenkomen:

  • Droogfunctie: vaatwassers die na een wasprogramma automatisch openen om de vaat effectief en energiezuinig te drogen.
  • Vloerprojectie: vaatwassers waarbij je met een lichtprojectie op de vloer kunt zien of een programma nog bezig is.
  • Halve belading: vaatwassers die je ook halfvol aan kunt zetten, zonder dat hierbij teveel water of energie wordt verbruikt.
  • Sensor: vaatwassers met een sensor voor het optimale verbruik van water en energie, zonder dat hierbij onnodig wordt verbruikt.
  • Zeolietkorrels: vaatwassers met speciale korrels voor het mooi en snel opdrogen van de vaat.
  • Resttijd-indicator: vaatwassers met een indicator zodat je kunt zien wanneer een programma ten einde komt.
  • App: vaatwassers die je door middel van een Home Connect App op afstand kunt bedienen.

7: Indeling

Bij vaatwasser vergelijk kijk je hopelijk ook goed naar de indeling van een afwasmachine. Hoe flexibel is deze en welke opties heb je hierbij? Er zijn vaatwassers met bijvoorbeeld een verstelbaar bovenrek of een extra ruimte onderkorf voor grote vaat. Op deze manier wordt het nog makkelijker om een vaatwasser zo effectief mogelijk in te ruimen. Een goed ingedeelde vaatwasser biedt extra ruimte en zorgt er daarnaast voor dat je veel minder water en energie verbruikt, omdat je niet onnodig een tweede vaat hoeft aan te zetten. Kijk bij de indeling van een vaatwasser ook naar de manier waarop het bestek wordt geplaatst. In sommige gevallen is er sprake van een mandje aan de onderkant, die hierdoor ruimte in beslag neemt voor andere couverts.

8: Kinderbeveiliging

Heb je kinderen in huis rondlopen? Dan wil je natuurlijk verzekerd zijn van de beste bescherming. Kinderen kunnen zomaar een vaatwasmachine open trekken terwijl deze aanstaat. Vooral bij een stille vaatwasser is het soms bijna niet hoorbaar of deze aanstaat of niet. Met een speciale kinderbeveiliging is het tijdens een programma niet mogelijk om de vaatwasser te openen. Zo kun je ongelukken met het hete water en de stoom voorkomen. Kinderbeveiliging is geen must, omdat de meeste vaatwassers een relatief zware deur hebben die, zeker door kleine kinderen, niet altijd geopend kan worden. Mocht je zekerheid willen, dan is het mogelijk om een afwasmachine met kinderbeveiliging aan te schaffen.

9: Merk

Natuurlijk kun je jouw keuze ook maken op basis van een specifiek merk. Wanneer je graag een afwasmachine uit de topklasse wilt aanschaffen, kom je al snel terecht bij merken als Miele, Bosch, AEG en Siemens. Deze vaatwassers komen vrijwel altijd goed uit de test en scoren hoog op prijs-kwaliteitverhouding, maar ook op de levensduur en de extra’s waar je gebruik van kunt maken. Verder kun je ook kiezen voor een van de vaatwassers uit de middenklasse. Dit gaat om merken als Inventum, Whirlpool, Zanussi, Smeg en Samsung. Tot slot zijn er ook een aantal merken die voornamelijk vaatwasmachines uit de basisklasse verkopen. Je kunt hierbij denken aan merken als Indesit, Exquisit, Beko, Electrolux, Etna en Bauknecht.

10: Prijs

Behalve het merk kun je ook een vaatwasser vergelijken op basis van de prijs. Net als bij de merken zijn er ook vaatwassers in verschillende prijscategorieën. De vaatwassers van de topmerken zijn over het algemeen ook wat duurder. De prijs voor de beste vaatwassers kan oplopen tot boven de 1500 euro. Heb je een minder ruim budget? Dan kun je ook een goede vaatwasmachine aanschaffen in de categorie tussen de 750 en 1000 euro. Is jouw budget nog lager? Dan kun je ook voor een goedkope vaatwasmachine kiezen van onder de 750 en zelfs de 500 euro. Ook voor deze bedragen zijn degelijke vaatwassers verkrijgbaar. De prijs hoeft niet altijd iets te zeggen over de kwaliteit van een vaatwasser. Houdt bij het uitkiezen van een vaatwasser niet alleen rekening met de prijs, maar ook de bovenstaande punten. Het in de gaten houden van vaatwasmachine aanbiedingen is overigens altijd een goed idee.

11: Onderhoud

Gemiddeld hebben vaatwassers zo’n 6 tot 12 jaar mee. De exacte levensduur is afhankelijk van meerdere factoren. Hoe vaak je de afwasmachine gebruikt en welke programma’s je kiest hebben onder andere invloed op de levensduur. Er zijn vaatwassers waarbij je zelf nauwelijks iets hoeft te doen op het gebied van onderhoud. In andere gevallen zul je zelf regelmatig een schoonmaakbeurt moeten uitvoeren of een expert laten kijken naar de staat van je vaatwasser. Hoe beter het vaatwasmachine onderhoud, hoe langer je met een vaatwasser kunt doen.

Vaatwassers vergelijken op bovenstaande zaken is verstandig en speelt een grote rol in jouw keuze voor een vaatwasser. Door vooral naar je eigen wensen en je budget te kijken kun je een zeer goed overwogen keuze maken en jarenlang profiteren van een kwalitatieve vaatwasmachine! Kijk anders ook eens bij onze vaatwasser FAQ (veelgestelde vragen). Daarbij is het altijd aan te raden om de beste vaatwastabletten te gebruiken en in diverse testen blijken dit soms zelfs zeer goedkope vaatwastabletten zijn!