Vaatwasser onderhoud uitvoeren

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van je nieuwe vaatwasser. In dit geval is het dan ook belangrijk dat je de afwasmachine goed onderhoudt. Op deze manier zorg je er niet alleen voor dat je afwasmachine goed schoon blijft aan de binnenkant, maar ook dat je vaat goed gereinigd blijft worden. Meer dan 50% van de Nederlandse huishoudens heeft een vaatwasser: een groot deel hiervan maakt het apparaat niet regelmatig schoon. Dit zorgt er onder andere voor dat de vaatwasser nare geurtjes gaat verspreiden. Andere gevolgen van een slecht vaatwasser onderhoud zijn dat de kwaliteit van de wasprogramma’s minder wordt en dat de vaatwasmachine meer energie gaat verbruiken.

Bekijk en bestel direct vaatwasser onderdelen

Het belang van onderhoudSiemens SK26E822EU vrijstaane vaatwasser

Onderhoud je een vaatwasser niet of nauwelijks? Dan zul je dit de eerste maanden niet merken. De eerste problemen zullen zich pas na verloop van tijd voordoen; soms zelfs pas na een aantal jaar. Om te voorkomen dat je jouw afwasmachine onverhoopt vroegtijdig moet laten vervangen, is goed vaatwasser onderhoud van groot belang. Je kunt natuurlijk kiezen voor een vaatwasmachine met een goed zelfreinigend vermogen. De meeste goede vaatwassers hebben een automatische machinereiniging waarmee de binnenzijde van het apparaat goed schoon wordt gehouden. Maar niet iedere afwasmachine is voorzien van deze luxe. In sommige gevallen moet je zelf aan de slag.

Stappenplan voor vaatwasser onderhoud

Komen er nare geurtjes uit je vaatwasmachine of heb je het idee dat het tijd is voor een schoonmaakbeurt? Dan zijn er verschillende stappen die je hierin kunt ondernemen. Hier vind je een overzicht van 4 stappen voor het onderhouden van je vaatwasser:

Stap 1: Heet programma draaien

Eerst draai je een heet programma met een lege vaatwasser. Dit zal een groot deel van vettige resten verwijderen, maar ook overgebleven plekken van afwasmiddel aan de wand van de afwasmachine zul je hiermee kunnen verwijderen. Het is hierbij ook mogelijk om een speciale reiniger voor een vaatwasmachine toe te voegen. Hierdoor zal het vuil een stuk makkelijker loslaten van de wanden en korven. Daarbij is het altijd aan te raden om de beste vaatwastabletten te gebruiken en in diverse testen blijken dit soms zelfs zeer goedkope vaatwastabletten zijn!

Stap 2: Filters schoonmaken

Een groot deel van de problemen bij een vaatwasser ontstaan door de filters. Filters voeren vies water af en hier zullen dan ook regelmatig etensresten voorbij komen. Zijn deze etensresten te groot? Dan kunnen ze blijven haken, met de nodige gevolgen, zoals een verstopt filter. Controleer de filter na iedere afwasbeurt of zorg er in ieder geval voor dat je iedere week de filter schoonmaakt in een sopje, om zo vettigheid en etensresten te verwijderen.

Stap 3: Maak de deur schoon

Ook de binnenkant van de vaatwasser deur is een plek waar veel vuil zich ophoopt. Voornamelijk viezigheid en vettigheid van het water zal zich hieraan hechten. Dit hoopt zich na verloop van tijd op en kan een vervelende geur veroorzaken. Ook het rubber kan worden aangetast, met als gevolg dat er een lekkage ontstaat. Het schoonmaken van de deur is dan ook essentieel in het onderhoud van een vaatwasser.

Stap 4: Sproeiarmen schoonmaken

Ook de sproeiarmen moeten regelmatig onder handen genomen worden. Ook deze onderdelen zijn gevoelig voor ophoping van vuil. De sproeiarmen hebben gaatjes; deze kunnen vuil vangen en verstopt raken. Bij een vaatwasmachine die nare geurtjes veroorzaakt, zouden de sproeiarmen heel goed de boosdoener kunnen zijn. Maak de sproeiarmen dan ook regelmatig los en spoel ze goed af onder de kraan. De gaatjes kun je met sateprikkers doorprikken om zo verstopping tegen te gaan.

Wanneer je het idee hebt dat het apparaat blijft stinken, dan kun je ook andere maatregelen proberen. Een van de opties is het plaatsen van een halve citroen in het vaatwasmandje. Deze kun je laten meedraaien met de vaat. Het zuur van een citroen werkt in de eerste plaats goed tegen vettigheid, de frisse geur zal daarnaast ook goed helpen tegen nare geurtjes.

Geen vaatwasser onderhoud? Kies voor zelfreinigend vermogen

Wil je zelf zo min mogelijk tijd kwijt zijn voor het onderhoud van een vaatwasser? Dan is het goed om te weten dat je een afwasmachine kunt aanschaffen met zelfreinigend vermogen. Deze zijn vaak wel wat prijziger in de aanschaf, maar je bent dan wel verzekerd van zeer veel gebruiksgemak en zeer weinig vaatwasser onderhoud. In de specificaties van een afwasmachine kun je vaak lezen in hoeverre het apparaat een zelfreinigende functie heeft. Zo kun jij gemakkelijk en snel zien wat je mogelijkheden zijn en welke vaatwassers aan jouw wensen voldoen. Bekijk ook eens de beste inbouw vaatwassers of beste vrijstaande vaatwassers met zelfreinigend vermogen.