Vaatwasser kopen? Dit moet je weten

Bijna ieder huishouden heeft er wel een in de keuken staan: een vaatwasser. Het is tegenwoordig geen overbodige luxe meer om een dergelijk apparaat aan te schaffen. Hiermee bespaar je veel tijd en daarnaast is het ook nog eens een gebruiksvriendelijk apparaat. Wanneer je nooit een vaatwasmachine hebt aangeschaft of graag wilt weten hoe je de beste keuze maakt voor een nieuwe vaatwasser, kun je hier terecht. Er zijn verschillende soorten vaatwassers verkrijgbaar. Inbouw vaatwassers, vrijstaande vaatwassers, afwasmachines met extra veel droogfuncties, speciale functies of een extra energiezuinige vaatwasser. Ook zijn vaatwasmachines verkrijgbaar in diverse prijscategorieën. Een geschikte vaatwasser kopen is dus goed mogelijk zolang je weet welk type je nodig hebt.

Bekijk en bestel direct de beste vaatwassers

Wat is een vaatwasser?

Een vaatwasser, ook wel een afwasmachine ov vaatwasmachine genoemd, is een apparaat waarmee de vaat mechanisch wordt schoongemaakt. In 1850 werd de eerste vorm van een vaatwasser ontwikkelt: het werd een machine die met de hand aangedreven moest worden. In 1886 werd de voorloper van de huidige vaatwasser uitgevonden; ook deze moest nog met de hand aangedreven worden. In de jaren 20 van de 20ste eeuw werden voor het eerste afwasmachines uitgevonden die werden aangesloten op de waterleiding. In 1940 werd een vaatwasser ontwikkeld met elektrisch aangedreven drogers.

De werking van een vaatwasser

Een vaatwasser heeft twee uitschuifbare rekken waar je de vaat in kunt zetten. Onder of boven de rekken zit een draaiende sproeier voor heet water. Hiermee wordt de vaat gereinigd. Een afwasmachine doet ongeveer anderhalf uur over het schoonmaken en drogen van een volledige vaat. Er zijn verschillende soorten vaatwassers met diverse programma’s om de vaat schoon te krijgen. Verderop lees je meer over de verschillende soorten vaatwassers die verkrijgbaar zijn.

Dit zijn de voordelen van een vaatwasser

Denk je erover na om een afwasmachine aan te schaffen? Er zijn heel wat redenen waarom een vaatwasser kopen een goede keuze is. Hier lees je dan ook de belangrijkste voordelen van een vaatwasser.

 • Tijd besparen: met een vaatwasser bespaar je veel tijd, omdat je niet alles met de hand af hoeft te wassen.
 • Vaat opsparen: zonder vaatwamachine stapelt de vieze vaat zich op en moet je vaak tussentijds afwassen. Met een vaatwasser kun je de vieze vaat alvast in de afwasmachine zetten.
 • Makkelijk: je hoeft niets voor te spoelen, een vaatwasser doseert zelf het wasmiddel en daarnaast hoef je zelf ook niets meer af te drogen.
 • Waterbesparing: een vaatwasser verbruikt per wasbeurt minder dan 20 liter water en daarmee verbruik je vaak minder dan het water dat je in de spoelbak verbruikt.
 • Energiezuinige opties: het is tegenwoordig ook heel goed mogelijk om een afwasmachine aan te schaffen met een energielabel van A+ of hoger.

Welke soorten vaatwassers zijn er?

Vaatwasser kopen? - Zanussi ZDT26030FA inbouw vaatwasserEr zijn verschillende soorten vaatwassers waar je uit kunt kiezen in je zoektocht naar een nieuwe afwasmachine. Wanneer je weet welke soorten afwasmachines er zijn, is het een stuk makkelijker om een keuze te maken. Je kunt kiezen uit drie soorten:

 • Inbouw
 • Onderbouw
 • Vrijstaand

Een inbouwvaatwasser is een vaatwasmachine die je in de keuken verwerkt. Hierbij heeft de vaatwasser hetzelfde deurpaneel als de rest van de keuken en is deze dus strak geïntegreerd in de keuken. Een onderbouw vaatwasser is een vaatwasser die je onder een keukenblad laat inbouwen, maar wel met een eigen deurpaneel. Tot slot is de vrijstaande vaatwasser een model die je los in de keuken heb staan of op een andere plek waar je genoeg ruimte hebt. Behalve het soort vaatwasser heb je nog meer mogelijkheden waarvoor je kunt kiezen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om uit drie maten te kiezen: normaal (60 cm breed), smal (45 cm breed) en compact (45 cm hoog). De maat kun je kiezen op basis van de ruimte die jij in je keuken hebt.

Welk merk vaatwasser kopen?

Als het gaat om het uitkiezen van een vaatwasser, zijn er heel veel verschillende merken verkrijgbaar. Onder andere namen als AEG, Bosch, Miele, Samsung, Electrolux en Inventum hebben een aantal vaatwassers in het assortiment. Maar je kunt ook kiezen voor een van de vele andere merken, waaronder Beko, Etna, Smeg, Zanussi, Siemens, Indesit, Exquisit, Whirlpool en Bauknecht. Je kunt bij deze merken op zoek gaan naar een mooie vaatwasser die aan jouw wensen voldoet. Ook professionele vaatwassers zoals de Hendi vaatwasser K50 en de Hendi glazenspoelmachine K40 zijn online te koop. Waar je op kunt letten bij aanschaf van een vaatwasser, lees je hieronder.

Vaatwasser kopen? Hier moet je op letten

Omdat je zoveel keuze in vaatwassers hebt, kan het lastig zijn om direct een goede keuze te maken. Het is dan belangrijk om verschillende aandachtspunten mee te nemen om voor jezelf helder te krijgen wat voor jou de beste keuze is en waar je de beste vaatwasser kopen kunt. Het vergelijken van vaatwassers is dus altijd aan te raden. Tevens is het altijd goed om de meest actuele vaatwasser aanbiedingen in de gaten te houden. Naast het deursysteem van een vaatwasser zijn er nog een aantal zaken waar je op kunt letten:

 • Energieklasse: hoe zuinig is de afwasmachine die je gaat aanschaffen? Het gaat hierbij om het water- en stroomverbruik van de vaatwasser. Deze energiezuinigheid wordt aangegeven door de energieklasse, die loopt van A tot G. Een vaatwasser met energieklasse A+++ is het meest energiezuinig, energieklasse G is het minst energiezuinig.
 • Geluidsniveau: het geluidsniveau van een vaatwasser is belangrijk om op te letten. Er zijn een aantal nieuwere vaatwassers met een geluidsniveau lager dan 40 dB. Er zijn ook nog modellen met een hoger geluidsniveau. Let erop dat het geluidsniveau niet hoger is dan 47 dB.
 • Aantal couverts: het aantal couverts betekent het aantal bestek, borden en kopjes er in een vaatwasser passen. Een brede vaatwasser van 60 centimeter heeft meestal 12 couverts. Een kleinere afwasmachine van 45 centimeter breed heeft vaak plek voor 9 couverts.

Andere zaken waar je nog naar kunt kijken zijn het aantal programma’s waar je bij een vaatwasser uit kunt kiezen. Zo hebben steeds meer vaatwassers een ECO-stand. Ook kun je letten op de speciale functies die een afwasmachine heeft. De nieuwste vaatwassers hebben vaak ook de meest innovatieve functies. Het is aan jou om te bepalen wat jij belangrijk vindt! Voor antwoorden op veelgestelde vragen omtrent afwasmachines kun je terecht op onze vaatwasmachine FAQ.

Een goede vaatwasser kopen voor schone vaat

 • Verkrijgbaar van diverse merken
 • Inbouw en vrijstaand
 • Hoge kwaliteit en hoge energieklasse