Vaatwassser kiezen – Waar moet je op letten?

Stel: je gaat een nieuwe vaatwasser kiezen. Wellicht ga je een nieuwe uitkiezen omdat je oude aan vervanging toe is, maar misschien is het ook wel de eerste keer dat je een vaatwasmachine gaat kopen. In beide gevallen is het goed om te weten waar je op moet letten, omdat je op deze manier zeker weet dat je een kwalitatief goede vaatwasser aanschaft. Er zijn in ieder geval vijf aandachtspunten die je mee kunt nemen in jouw keuze. Hier lees je welke punten het zijn en hoe je hier op moet letten:

  • Energieklasse
  • Geluidsniveau
  • Bouwkwaliteit
  • Programma’s en functies
  • Merk en prijs

Bekijk en bestel direct de beste vaatwassers

1: Energieklasse

Vaatwasser kiezen - Indesit DFG 15B1 vrijstaande vaatwasserDe energieklasse van een afwasmachine zegt niet alleen veel over de zuinigheid, maar vaak ook over de kwaliteit van een vaatwasser. Tegenwoordig kun je kiezen voor vaatwassers met de hoogste energieklasse: A+++ -10%. Hiermee kun je op jaarbasis tot wel 190 euro besparen aan energiekosten. Met de aanschaf van een energiezuinige vaatwasser kies je voor een manier om zo min mogelijk energie en water te verbruiken bij het reinigen van de vaat. Je kunt ook voor vaatwassers kiezen met energieklasse A+, A++ en A+++. Verder kun je nog kijken naar energiebesparende functies in een vaatwasmachine, zoals een ECO-stand of een beladingssensor. Wil je stroom- en waterverbruik zo laag mogelijk houden, dan kun je beter een zuinige vaatwasser kiezen.

2: Geluidsniveau

Hoe stiller je afwasmachine, hoe beter. Vaatwassers hebben normaal gesproken een geluidsniveau van 44 tot 46 dB. Je kunt er echter ook voor kiezen om voor een model te kiezen met een lager geluidsniveau. Een geluidsniveau van 43 dB wordt gezien als stil: je hoort de vaatwasser niet of nauwelijks. Hiermee wordt het goed mogelijk om ‘s avonds of ‘s nachts de stille vaatwasmachine aan te zetten. Wil je dus een machine met een laag geluidsniveau? Dan kun je het best een stille vaatwasser kiezen. Daarnaast zegt het geluidsniveau van een vaatwasmachine veel over de bouwkwaliteit. Vrijwel altijd geldt: hoe lager het geluidsniveau, hoe beter de motor en de isolatie en hoe langer de levensduur van een vaatwasser.

3: Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van een vaatwasser is een ander belangrijk punt om mee te nemen in het maken van een beslissing. De bouwkwaliteit wordt onder andere bepaalt door het materiaal waar de kuip van gemaakt is (rvs), maar ook het type motor, de type waterbeveiliging, de machinereiniging en meer.

4: Programma’s en functies

Kijk ook goed naar het aantal programma’s op de afwasmachine. Ga je een vaatwasser kiezen, dan is het vooral belangrijk om naar je eigen wensen te kijken. Wil je zoveel mogelijk opties hebben of vind je het belangrijk dat je uit de meest gekozen programma’s kunt kiezen? Er zijn vaatwassers met speciale programma’s voor glazen of andere delicate vaat. Een ander aandachtspunt is het aantal extra functies. Heeft de vaatwasmachine een droogfunctie, kun je het apparaat bedienen via een app of wil je een model met vloerprojectie tijdens een programma? Dit zijn allemaal voorbeelden van functies die jouw toekomstige vaatwasmachine kan hebben.

5: Merk en prijs

Ook belangrijk: het merk en de prijs van de vaatwasmachine. Er zijn heel veel verschillende vaatwasser merken waarvan je een vaatwasser kunt aanschaffen: van Bauknecht en Exquisit tot Indesit en Zanussi. Maar ook merken als Miele, Siemens en Bosch gooien hoge ogen bij de consument. Vaatwassers van verschillende merken zijn dan ook altijd verkrijgbaar in verschillende prijscategorieën. De duurdere vaatwassers hebben vanzelfsprekend ook de meer uitgebreide mogelijkheden en zijn voorzien van de nieuwste functies. Ga voor jezelf na hoe belangrijk je dit vindt en verlies ook je budget niet uit het oog tijdens het uitkiezen van een vaatwasser.