Vaatwasser installeren: zo doe je dat zelf

Heb je een afwasmachine besteld? Dan wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk in gebruik kunnen nemen. Hiervoor is een vaatwasser installatie nodig. Wat je precies moet doen bij het vaatwasser installeren is afhankelijk van het type vaatwasser wat je bestelt. Een vrijstaande vaatwasser installeren is vrij eenvoudig en een inbouw vaatwasmachine vraagt om wat meer uitleg. Toch zijn beide soorten vaatwassers gemakkelijk te installeren. Hier vind je meer informatie over het installeren van een vaatwasser: zo doe je dit eenvoudig en snel zelf.

Bekijk en bestel direct vaatwasser onderdelen

Een vrijstaande vaatwasser installeren

Vaatwasser installeren - Bosch SMS46JI17E vrijstaande vaatwasserGa je een vrijstaande afwasmachine kopen, dan hoef je deze niet in te bouwen. De installatie is dan ook eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is de vaatwasmachine aansluiten op de waterleiding. Dit kan in vier stappen:

  • Controleer de aansluitingen. Je hebt een wasmachinekraan nodig en een aansluiting voor een vaatwasser op de sifon van een gootsteen of een losse afvoerbuis.
  • Controleer de slangen. De toe- en afvoerslang van de vaatwasser moeten lang genoeg zijn, ze mogen niet geknikt of samengedrukt worden. Wanneer de slang de waterkraan niet redt, heb je een verlengstuk nodig.
  • Toevoerslang aansluiten. De toevoerslang wordt aangesloten door deze vast te draaien op de wasmachinekraan. De slang moet recht op de kraan zitten. Na het aansluiten draai je de kraan open om te controleren of er geen sprake is van een lekkage.
  • Afvoerslang aansluiten. De afvoerslang kan worden aangesloten op de sifon, maar ook op de afvoerbuis.
    • Sifon: draai eerst de aansluiting op de sifon los en controleer de rubberen stop. Verwijder deze indien nodig. Schuif daarna de slangklem om het uiteinde van de afvoerslang en schuif de afvoerslang over de aansluiting. Draai de slangklem vervolgens weer goed vast.
    • Afvoerbuis: steek de afvoerslang in de afvoerbuis en zorg dat deze niet dieper dan 15 centimeter zit. Maak gebruik van de slanggeleider die ervoor zorgt dat de slang nooit te ver in de buis zakt. Schroef de slanggeleider vast aan de muur achter de afvoerbuis.

In beide gevallen is het belangrijk om bij de eerste wasbeurt te controleren of er sprake is van een lekkage.

Een inbouw vaatwasser plaatsen

Wanneer je kiest voor een inbouw vaatwasmachine, heb je te maken met andere werkzaamheden. Je gaat de vaatwasser inbouwen in een keukenkastje en dus moeten de maten goed kloppen. Iedere afwasmachine wordt geleverd met een duidelijke handleiding, daardoor is het goed mogelijk om de vaatwasser zelf te installeren. Hoe zet je een inbouwvaatwasser vast? Hier lees je een uitgebreid stappenplan die op vrijwel iedere vaatwasmachine toe te passen is.

Stap 1: Vochtbescherming plaatsen

De eerste stap is het plaatsen van de vochtbescherming: deze plastic strip is ongeveer 60 centimeter breed en wordt geplaatst aan de onderkant van het keukenblad. Op deze manier komen de warme dampen vanuit de afwasmachine hier tegenaan en niet tegen het keukenblad. Zo voorkom je vochtschade. Het is belangrijk om deze bescherming te plaatsen.

Stap 2: Bevestigingsbeugels monteren

In de tweede plaats ga je de bevestigingsbeugels van de vaatwasser monteren. Dit is niet bij ieder merk nodig. In sommige gevallen wordt een vaatwasmachine anders geplaatst en zijn deze beugels niet nodig, bijvoorbeeld bij het plaatsen van een vaatwasmachine onder een stenen keukenblad of naast een stenen muur.

Stap 3: Vaatwasser plaatsen

In de derde stap steek je de stekker van de vaatwasser in het stopcontact en draai je de toevoerslang op de kraan. Daarna sluit je de afvoerslang aan op de sifon met een slangklem of steek je hem in de afvoerbuis. Daarna draai je de waterkraan open en schuif je de afwasmachine op de juiste plek.

Stap 4: Waterpas zetten

De bovenkant van de vaatwasser moet strak tegen het bovenblad zitten. De voorpoten links en rechts kunnen versteld worden; hiermee kun je ervoor zorgen dat de afwasmachine goed staat. Om de poten te verstellen gebruik je een handschroevendraaier. Daarna controleer je of de vaatwasmachine waterpas tegen de dichte deur van de vaatwasser staat.

Stap 5: Frontpaneel bewerken

De vijfde stap is het bevestigen van het keukenpaneel aan de deur van de afwasmachine. Boor eerst schroefgaten op de juiste plek. In de handleiding staat waar de schroefgaten gemaakt moeten worden. Boor niet te diep om te voorkomen dat je door het paneel heen boort.

Stap 6: Keukenpaneel bevestigen en vaatwasser vastzetten

In de laatste stappen bevestig je het keukenpaneel op de deur van de vaatwasser en maak je de vaatwasser vast in de keuken door deze met de bevestigingsbeugels vast te schroeven. De laatste stap is het terugplaatsen van de plint. Je kunt deze, indien nodig, bij zagen om meer ruimte te hebben bij de deur van de afwasmachine.

Vaatwasser installatie laten doen? Ook dat is mogelijk

Zie je het zelf niet zitten om een vaatwasser te installeren of te plaatsen? Dan kun je de vaatwasser installatie ook overlaten aan een gespecialiseerd bedrijf. Bij sommige webshops kun je naast het vergelijken van vaatwassers en het kopen ervan, er ook voor kiezen om bij het leveren van de vaatwasser direct te kiezen voor installatie. Hiervoor betaal je vaak extra, maar je bent er wel van verzekerd dat je afwasmachine goed geplaatst wordt.