Vaatwasser FAQ

Bekijk en bestel direct een vaatwasmachine

Vaatwasser FAQ

Ga je een vaatwasser kopen, wil je vaatwassers vergelijken of heb je een vraag over het correcte gebruik hiervan? Het is mogelijk dat je vragen hebt over het uitkiezen van een nieuwe vaatwasmachine of hoe je een zo energiezuinig mogelijke afwasmachine aanschaft. Dan kun je hier terecht voor een antwoord op de meest gestelde vragen (vaatwasser FAQ) rondom vaatwasmachines. Wellicht staat jouw vraag hierbij en krijg je op deze manier een duidelijk antwoord.

Wat is beter: een inbouw of een vrijstaande vaatwasser?

Welke optie beter is, is vooral afhankelijk van jouw eigen wensen. Heb je genoeg ruimte in de keuken zelf? Dan kun je voor een vrijstaand vaatwasser kiezen. Heb je verder niet veel ruimte maar kun je dit in een van de keukenkastjes creëren? Dan zijn inbouw afwasmachines een betere keuze en krijg je gelijk te maken met het vaatwasser deursysteem waar je voor kiest. Zolang je maar in de buurt zit van de juiste aansluitingen voor een afwasmachine maakt het niet veel uit welke keuze jij maakt. Je kunt kiezen voor een inbouw en vrijstaand model, maar ook voor een goede smalle vaatwasser, een betaalbare mini vaatwasser of een onderbouw vaatwasser.

Wat maakt een afwasmachine energiezuinig?

Een energielabel geeft aan hoe zuinig een vaatwasmachine is. Vroeger was energieklasse A+ het meest zuinig. Vandaag de dag kun je ook kiezen voor A++, A+++ of zelfs A+++ -10%, de meest energiezuinige apparaten van dit moment. Steeds meer mensen kiezen voor energiezuinige vaatwassers, omdat je hiermee kunt besparen op je energierekening. Andere zaken die jouw vaatwasser energiezuinig maken is de aanwezigheid van een ECO-stand, een beladingssensor, een Aqua-sensor en een actieve droogtechniek. Op deze zaken kun je letten bij het uitkiezen van een afwasmachine.

Hoe bespaar ik zoveel mogelijk energie met een vaatwasser?

Je kunt zoveel mogelijk energie besparen met een vaatwasmachine door in de eerste plaats een energiezuinig model te kiezen. Vaatwassers met energielabel A+++-10% is op dit moment het meest zuinig, maar ook een vaatwasser met klasse A+++ is zeer zuinig. Hoe hoger de het energielabel, hoe energiezuiniger de machine is. Verder kun je ook kijken naar energiebesparende functies die vaatwasmachines hebben. Denk hierbij onder andere aan de aanwezigheid van een ECO-stand. Er zijn ook vaatwassers met een beladingssensor: hiermee wordt op basis van de vaat bepaalt hoeveel water er verbruikt moet worden om de vaat schoon te krijgen. Hoe minder vaat, hoe minder water er wordt gebruikt. Ook kun je op zoek gaan naar afwasmachines met actieve droogtechniek. Hierbij wordt de vaat op een effectieve en energiezuinige manier gedroogd.

Hoe kies je een goede vaatwasmachine?

De beste vaatwasser kies je vooral op basis van je eigen wensen. Hoe groot is het huishouden en hoeveel vaat moet je kwijt kunnen? Dit zijn belangrijke vragen die je jezelf kunt stellen bij het uitkiezen van een nieuwe vaatwasser. Denk daarnaast ook aan de energiezuinigheid, het geluidsniveau, het aantal programma’s en de extra functies. Hiermee kun je het voor jezelf aangenamer en gemakkelijker maken. Het is ook niet onbelangrijk om jouw budget in de gaten te houden, zodat je in de prijscategorie blijft waarin jij graag een afwasmachine wilt kiezen.

Wat is de beste goedkope vaatwasser?

Een van de beste goedkope vaatwassers van dit moment is de Inventum VVW7080BS+++. Met energieklasse A+++ is de vaatwasser zeer energiezuinig. Verder heeft deze vaatwasser een zeer laag geluidsniveau waardoor je de vaatwasser, ook ‘s nachts, niet hoort als deze aanstaat. Je kunt gebruik maken van verschillende handige functies, zoals de halve belading functie waarmee je zowel water als energie bespaart. Verder heeft de Inventum VVW7080BS+++ ook een intensive zone voor vaat met aangekoekte etensresten. Deze afwasmachine heeft een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding en is dan ook een van de beste goedkope modellen van dit moment.

Waarom zou ik kiezen voor een stille afwasmachine?

Kiezen voor een stille vaatwasser brengt een aantal voordelen met zich mee. In de eerste plaats heb je geen last van de machine wanneer deze aanstaat en bezig is met een programma. Vaatwassers met een hoog geluidsniveau kunnen voor flink wat herrie zorgen. Daarnaast hebben stille afwasmachines ook als voordeel dat je deze met gemak laat in de avond of ‘s nachts kunt aanzetten. Je hebt er geen enkele last van: de vaat wordt schoongemaakt terwijl je slaapt.

Hoe wordt de bouwkwaliteit van een vaatwasser bepaald?

Vaatwasser FAQ - Siemens SN235I03EE vrijstaande vaatwasserDe bouwkwaliteit van een afwasmachine wordt op een aantal manieren bepaalt. Hoe beter de bouwkwaliteit, hoe langer je met een vaatwasser kunt doen. De bouwkwaliteit wordt onder andere bepaald door de volgende zaken:

  • Geluidsniveau: het geluidsniveau van een vaatwasser wordt onder andere bepaalt door de dikte en het type isolatie, maar ook door het materiaalgebruik en de motor. Hoe beter dit is, hoe stiller de vaatwasmachine.
  • Materiaal kuip: een kuip van RVS is niet alleen hygiënischer, het verkleint ook de kans op lekkage.
  • Type motor: kies voor een vaatwasser met koolborstelloze motor. Deze slijt minder snel, heeft een lager energieverbruik en een lager geluidsniveau.
  • Type waterbeveiliging: hoe beter de waterbeveiliging is die een vaatwasser biedt, hoe veiliger.
  • Machinereiniging: een afwasmachine met machinereiniging zal zichzelf van binnenuit grondig reinigen om verstopping of nare geurtjes te voorkomen.
  • Geleiderails: een gelaste geleiderails zorgt ervoor dat een onderkorf niet ontspoort of blijft haken.
  • Gelagerde wieltjes: wieltjes die gelagerd zijn zullen niet alleen soepeler rollen, maar ook minder slijten.

Hoe installeer je een afwasmachine in je keuken?

Er zijn verschillende manieren waarop je een afwasmachine in de keuken installeert. Ga je een inbouw vaatwasser installeren? Dan moet je eerst de vochtbescherming plaatsen, de bevestigingsbeugels monteren, de vaatwasser plaatsen en waterpas zetten, het frontpaneel bewerken, het keukenpaneel bevestigen en de vaatwasmachine vastzetten. Heb je en vrijstaand model? Dan moet je zorgen dat de aansluitingen kloppen en in de buurt zitten, zodat je deze met de toevoerslang kunt aansluiten. Je krijgt bij vrijwel iedere vaatwasser een handleiding waarin precies staat uitgelegd hoe de installatie gedaan moet worden. Kom je er niet uit? Dan kun je dit ook laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. Ook zijn er professionele vaatwassers te koop.