Stille vaatwasser kopen? Dit moet je weten over het geluidsniveau

Een vaatwasmachine kiezen is niet iets wat je zomaar even snel doet. Hier moet je goed over nadenken, want er zijn genoeg punten die het overwegen waard zijn. Je kunt kijken naar de energieklasse van een vaatwasser, de bouwkwaliteit van het apparaat, maar ook naar het geluidsniveau van een vaatwasmachine. Want met een laag geluidsniveau zorg je er niet alleen voor dat je nooit last hebt van het geluid. Een laag geluidsniveau bij een stille vaatwasser zegt ook meer over de bouwkwaliteit van een afwasmachine dan je misschien denkt. Hier lees je dan ook meer informatie over de geluidsniveau van een vaatwasser en waarom het belangrijk is om hier meer aandacht aan te besteden.

Bekijk en bestel direct stille vaatwassers

Welke geluidsniveaus zijn er?

Stille vaatwasser - Beko DFS05013X vrijstaande vaatwasserEr zijn verschillende geluidsniveaus bij vaatwassers en het verschilt per merk en model hoeveel geluid het apparaat maakt. Het geluidsniveau van een vaatwasser wordt uitgedrukt in decibel (dB). Gemiddeld gezien heeft een vaatwasmachine een geluidsniveau van 44 dB. Het geluidsniveau wordt over het algemeen ingedeeld in drie opties:

  • Luid: 48 dB of luider
  • Normaal: 44-47 dB
  • Stil: 43 dB of stiller

Wanneer je het belangrijk vindt om een stille vaatwasser aan het schaffen, is het aan te raden om te kiezen voor een afwasmachine met een normaal of stiller geluidsniveau. Hiermee weet je zeker dat je geen last hebt van harde geluiden vanuit het toestel.

De voordelen van een stille vaatwasser

Er zijn meerdere redenen om voor een stille vaatwasser te kiezen. Hoe stiller de vaatwasser, hoe meer mogelijkheden je hebt. Je kunt een stille vaatwasser bijvoorbeeld heel gemakkelijk laat in de avond of zelfs ‘s nachts aanzetten. Je weet dan zeker dat je geen last zult hebben van het geluid tijdens het kijken van een film of wanneer je wilt gaan slapen. Dit geeft je meer vrijheid in het gebruik van de vaatwasmachine. Een ander belangrijk voordeel van een stille vaatwasser is dat dit heel veel kan zeggen over de bouwkwaliteit van een afwasmachine.

Wat het geluidsniveau zegt over de bouwkwaliteit van een vaatwasmachine

De bouwkwaliteit van een afwasmachine wordt gebaseerd op een aantal zaken. Om lang te kunnen profiteren van een vaatwasser is het belangrijk dat de bouwkwaliteit in orde is. Een van de zaken waarmee bepaalt wordt hoe goed de kwaliteit is van een afwasmachine, is het geluidsniveau. Het geluidsniveau van een vaatwasser wordt onder andere bepaald door de dikte en het type isolatie. Ook het materiaalgebruik en de motor bepalen het geluidsniveau. Hoe beter de motor en hoe beter het materiaal is dat wordt gebruikt, hoe stiller de vaatwasmachine is.

De beste stille vaatwasser kiezen doe je zo

Het kan dus zeker een aanrader zijn om goed te letten op het geluidsniveau van een vaatwasmachine. Heeft een vaatwasser een geluidsniveau van 48 dB of hoger? Dan heb je er niet alleen meer last van, maar kun je ook concluderen dat de kwaliteit van de motor mogelijk minder goed is. Dit betekent weer dat de levensduur van de vaatwasser minder is en dat je deze dus sneller zult moeten vervangen.

Kijk behalve het geluidsniveau ook naar andere zaken, zoals de energiezuinigheid, de programma’s waar je uit kunt kiezen en de extra functies die worden aangeboden. Hierdoor kies je voor een goede afwasmachine die je niet alleen met heel veel gemak kunt gebruiken, maar waar je ook heel lang gebruik van kunt maken. De keuze voor de beste afwasmachine wordt op deze manier een stuk makkelijker!