Hoe wordt de waskwaliteit van een vaatwasser bepaald?

Ga je een vaatwasmachine aanschaffen, dan is het goed om naar een aantal zaken te kijken. Een van de punten die jouw aandacht verdiend is de waskwaliteit. De waskwaliteit van een vaatwasser bepaalt onder andere hoe schoon en droog jouw vaat is wanneer een programma ten einde is gekomen. Om de deze functies van een vaatwasmachine te kunnen beoordelen, wordt er naar een aantal specificaties gekeken. Op basis van deze specificaties kun je de vaatwassers plaatsen in drie categorieën: de topklasse, middenklasse en basisklasse. Hier lees je alles over de waskwaliteit van een vaatwasser.

Bekijk en bestel direct de beste vaatwassers

De specificaties voor waskwaliteit

Waskwaliteit vaatwasser - Siemens SN258B00NE vrijstaande vaatwasserIn de eerste plaats wordt er dus gekeken naar de specificaties waarmee de waskwaliteit van een vaatwasser wordt bepaald. Wat zijn belangrijke functies die een afwasmachine moet hebben om de beste waskwaliteit te kunnen bieden? Hier vind je alle specificaties op een rij:

  • Maximale reinigingstemperatuur: hoe warmer de temperatuur bij een vaatwasprogramma, hoe beter het wasresultaat
  • 3 of meer sproeiarmen: hoe meer sproeiarmen een vaatwasser heeft, hoe hoger het waterbereik en hoe schoner de vaat
  • Vaatwasmiddel dosering: met de automatische dosering wordt het wasmiddel gelijkmatig verdeeld om zo het wasresultaat te verbeteren
  • Automatisch programma: deze functie stelt het wasprogramma af op basis van de vuilheidsgraad van de vaat
  • Intensieve zone: een zone in de vaatwasmachine die speciaal is ontworpen voor extra reiniging van vieze vaat
  • Aquasensor: hiermee wordt het aantal spoelgangen aangepast op basis van de vuilheidsgraad van de vaat
  • Actieve droogtechniek: deze techniek zorgt ervoor dat de vaat beter en energiezuiniger droogt
  • Machinereiniging: reinigt de binnenruimte van de afwasmachine op hoge temperatuur

Welke vaatwasser ga je kiezen?

Nu je weet welke specificaties een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de waskwaliteit, is het ook een stuk eenvoudiger om te kunnen bepalen of een vaatwasser merk of model tot de topklasse, de middenklasse of de basisklasse behoort. Hier vind je meer informatie over de verschillende categorieën en de waskwaliteit.

Vaatwassers uit de topklasse

Wil je de beste waskwaliteit? Dan kun je het beste kiezen voor een wasmachine uit de topklasse. Deze vaatwassers hebben 70% of meer van de genoemde specificaties. De meeste machines zijn uitgerust met actieve droogtechniek, een derde sproeiarm of een automatisch programma. Je kunt zelf gaan kijken naar de specificaties van een vaatwasmachine, zodat je precies kunt zien of deze aan jouw eisen voldoen. Voornamelijk merken als Miele, Bosch en Siemens voldoen aan de meeste specificaties voor waskwaliteit.

Vaatwassers uit de middenklasse

Het is ook mogelijk om voor een middenklasse vaatwasser te kiezen. Bij de vaatwassers in deze klasse kun je ervan verzekerd zijn dat zo’n 50% van de specificaties terug te vinden is bij het apparaat. De vaatwassers uit de middenklasse hebben vrijwel altijd een reinigingstemperatuur van 70 graden. Een afwasmachine uit deze klasse is dan ook altijd een geschikte keuze wanneer je kleine kinderen hebt of gezinsleden met een allergie. Je kunt ook zelf gaan kijken naar beschikbare vaatwassers in dit segment en de specificaties waar deze vaatwassers aan voldoen.

Vaatwassers uit de basisklasse

Wanneer je vooral een degelijke afwasmachine wilt met de belangrijkste basisfuncties, kun je voor een vaatwasser uit de basisklasse kiezen. Deze redelijk goedkope vaatwassers beschikken vaak over minder dan 50% van de genoemde specificaties. Zo moet je zelf de instellingen kiezen voor je vaat en is er vaak geen sprake van een machinereiniging of een actieve droogtechniek. Bekijk de specificaties van de vaatwasmachines uit deze klasse om te bepalen welke functies er wel aanwezig zijn.