Dit moet je weten over het deursysteem van een vaatwasser

Het is wellicht niet iets waar je direct aandacht aan besteedt bij het uitkiezen van een vaatwasser: het deursysteem. Toch is het belangrijk om te weten wat je mogelijkheden hierbij zijn en wat voor jou het beste werkt. Op deze manier kun je optimaal profiteren van de voordelen die een vaatwasmachine in je keuken met zich mee brengt. Wat houdt een deursysteem in en welke systemen zijn er? Hier lees je de belangrijkste informatie over het deursysteem van een vaatwasser.

Bekijk en bestel direct de beste vaatwassers

Vaatwasser deursysteem - Siemens SN736X19NE inbouw vaatwasserDe werking van een deursysteem

Het scharniersysteem geeft aan hoe je een frontpaneel van de keuken op de vaatwasser kunt monteren. Er zijn hierbij twee mogelijkheden. Welke in jouw geval het beste is, kun je bepalen aan de hand van de informatie over de twee systemen. Wanneer je op zoek gaat naar een afwasmachine, is het slim om genoeg te weten over deze systemen. Het wordt op deze manier een stuk makkelijker om jouw keuze hierin te maken. In het geval van deursystemen zijn er twee mogelijkheden waarvoor je kunt kiezen. De twee opties zijn:

  • Deur-op-deur
  • Sleepdeur

Deur-op-deur

In het geval van het deur-op-deur systeem zit het paneel vast aan de vaatwasser. Deze beweegt niet tijdens het openen van het apparaat. Dit systeem is alleen geschikt wanneer een plint 9 centimeter of hoger is. Wanneer de plint onder je keuken lager is dan 9 centimeter, kun je niet voor dit systeem kiezen. Het is dan ook slim om van tevoren de plint in de keuken op te meten, zodat je weet wat je opties zijn.

Sleepdeur

De tweede optie is het sleepdeursysteem. In dit geval schuift het paneel naar boven tijdens het openen. Hierdoor ontstaat er onderaan ruimte. De vaatwasser kan hierdoor vrij openen. Dit systeem is voornamelijk geschikt voor keukens met plinten lager dan 9 centimeter. Een sleepdeursysteem is in dit geval zelfs de enige geschikte optie voor je vaatwasser. Ook als je een plint hebt die hoger is dan 9 centimeter kun je het sleepdeursysteem toepassen.

Omdat de gemiddelde hoogte van een keukenplint ongeveer 16 centimeter is, kun je vrijwel altijd voor het deur-op-deur systeem kiezen. Er zijn dan ook voornamelijk vaatwassers die uitgerust zijn met dit systeem. Vind je een sleepdeursysteem mooier of is de plint in je keuken lager dan 9 centimeter? Dan kun je dit systeem kiezen: ook hiervan zijn verschillende vaatwasser merken en modellen beschikbaar. Meet de plint in je keuken goed op voordat je een vaatwasser gaat aanschaffen. Op deze manier ben je goed voorbereid en weet je precies wat jouw mogelijkheden zijn in de zoektocht naar een nieuwe vaatwasmachine.