Alles over de levensduur van een vaatwasser

Is het tijd voor een nieuwe vaatwasser? Dan kies je natuurlijk het liefst voor een vaatwasmachine waar je jarenlang mee kunt doen. Maar hoe zit het met de levensduur van een vaatwasser? Dit kan verschillen per merk: de levensduur van een gemiddelde vaatwasser kan 3 jaar zijn, maar ook 10 jaar. Er zijn tegenwoordig ook zeer innovatieve modellen op de markt die wel meer dan 15 jaar mee kunnen. Hier lees je alles wat je moet weten over de levensduur van een vaatwasmachine, zodat je hierin een goede keuze kunt maken.

Bekijk en bestel direct de beste vaatwassers

Waar hangt de levensduur vanaf?

De levensduur van een vaatwasser hangt van verschillende factoren af. In de eerste plaats speelt het merk een rol, maar ook de bouw- en waskwaliteit van een vaatwasser. Daarnaast gebruik je de afwasmachine natuurlijk ook regelmatig: de mate van gebruik is ook van invloed op het apparaat, evenals het onderhoud dat aan een vaatwasser wordt gedaan. Het is niet mogelijk om de levensduur van een afwasmachine exact te voorspellen. Wel kun je een schatting maken op basis van de genoemde punten. Op deze manier maak je een nog betere keuze en profiteer je nog langer van je nieuwe vaatwasmachine.

Gemiddelde levensduur per merk

Zoals aangegeven is het merk van een vaatwasser een belangrijke factor in het bepalen van de levensduur. Het is algemeen bekend dat een vaatwasser van een merk als Miele langer meegaat dan een afwasmachine van een merk als Exquisit. Vaak is het zo dat een vaatwasmachine met een hoge prijs vaak ook van een betere kwaliteit is en dus ook een langere levensduur heeft. Hier staat tegenover dat goedkopere modellen vaak sneller wat gaan mankeren en dus ook minder lang mee gaan. Hieronder vind je een overzicht van de merken, het gemiddeld aantal wasbeurten dat een vaatwasser mee kan en hoeveel jaar een vaatwasser van dit merk gemiddeld meegaat. Het is belangrijk om te weten dat niet ieder model is opgenomen in dit overzicht. Er zijn dus ook weer nieuwere modellen op de markt gekomen die wellicht nog langer meegaan. Het overzicht:

Levensduur vaatwasser

Andere invloeden op de levensduur van een vaatwasser

Ook de mate van gebruik is van invloed op de levensduur van een vaatwasser. Hoe vaker je de afwasmachine gebruikt, hoe korter deze mee zal gaan. In bovenstaande tabel is uitgegaan van een gebruik van één keer per dag. Op basis hiervan kun je ongeveer uitrekenen hoelang je met het toestel zult doen. Toch is dit geen garantie voor een lange of korte levensduur. Het is goed mogelijk dat je 6 jaar of langer doet met een vaatwasser van Indesit of korter dan 14 jaar met een vaatwasmachine van Miele.

Bij het uitkiezen van een vaatwasmachine is het zeker belangrijk om de verwachte levensduur mee te nemen. Wanneer je er daarnaast ook voor zorgt dat je de vaatwasser niet onnodig belast, zul je optimaal gebruik kunnen maken van de vaatwasmachine. Wil je zo lang mogelijk profiteren van een vaatwasmachine? Dan kan het slim zijn om voor een wat duurder model te kiezen waar je vrijwel altijd meerdere jaren gebruik van kunt maken.