Alles over de energiezuinige vaatwasser

Wanneer je via de Vaatwasmachine Specialist op zoek gaat naar een vaatwasmachine, dan zul je naar alle waarschijnlijkheid de energieklasse van een afwasmachine zien staan. De energieklasse van een vaatwasmachine zegt iets over de energiezuinigheid van het apparaat. Hoe hoger de energieklasse, hoe meer energie je bespaart wanneer je de vaatwasser gebruikt. Welke energielabels bestaan er, welke zijn het beste en welke energiezuinige functies heeft een afwasmachine nog meer? Hier lees je alles over de energiezuinige vaatwasser, zodat jij optimaal kunt besparen op je water- en energieverbruik.

Bekijk en bestel direct energiezuinige vaatwassers

Deze energielabels zijn het beste

De vaatwasmachines worden steeds beter op het gebied van energiezuinigheid. Vroeger was energielabel A het meest zuinig. Tegenwoordig kun je onder andere kiezen voor een vaatwasser van energielabel A+, A++ en A+++. Vrijwel alle vaatwassers met een energielabel boven de A+ kunnen als energiezuinig gezien worden. Wil je het allerbeste? Kies dan voor een vaatwasser met energielabel A+++ -10%. Deze energieklasse is op dit moment de beste. Wanneer je een afwasmachine aanschaft met dit label ben je verzekerd van de optimale energiezuinigheid bij het gebruik van dit apparaat. Met een vaatwasser die energielabel A+++ – 10% heeft, kun je jaarlijks tot wel €190 besparen. Bij een vaatwasser met energielabel A+++ is dit rond de €147 per jaar.

Welke energiezuinige functies heeft een vaatwasser?

Energiezuinige vaatwasser - Miele G 5072 SC Vi inbouw vaatwasserEen vaatwasmachine heeft, behalve een energielabel, mogelijk ook extra functies waarmee het energieverbruik zo laag mogelijk wordt gehouden. Deze functies dragen bij aan de energiezuinigheid en zorgen ervoor dat je zo min mogelijk energie en water verbruikt. Voornamelijk de vaatwasser merken uit de midden-en topklasse zijn uitgerust met handige functies waarmee je jouw verbruik een stuk aangenamer en zuiniger kunt maken. Hier vind je een overzicht van de energiezuinige functies die een afwasmachine kan hebben:

  • Droogfunctie: er zijn vaatwassers die na een wasprogramma automatisch openen om zo de vaat te drogen. Dit gebeurt op een effectieve en ook een energiezuinige manier, namelijk met lucht van buiten de vaatwasmachine.
  • ECO-stand: met deze functie kun je de vaat wassen op een speciale stand waarbij je niet onnodig teveel energie of water verbruikt.
  • Halve belading: heb je maar een halve vaatwasmachine gevuld? Dan kun je bij vaatwassers met deze functie kiezen voor minder water- en energieverbruik, omdat het apparaat maar halfvol zit.
  • Beladingssensor: vaatwassers met deze functie zorgen ervoor dat de mate van water- en energieverbruik wordt aangepast op de vaat in de vaatwasser. Zo verbruik je nooit onnodig teveel en kun je veel besparen.

Een energiezuinige vaatwasser zal zo min mogelijk water en energie verbruiken bij een standaard wasprogramma. Ga je de afwasmachine veel gebruiken? Je hebt er dan baat bij om een energiezuinig model te kiezen.

Zo kies je een energiezuinige vaatwasser

Wil je graag een energiezuinige vaatwasser aanschaffen? Dan kun je bij het uitkiezen van een afwasmachine in de eerste plaats letten op het energielabel. Met een energielabel van A++ of hoger kies je voor een goede energiezuinige vaatwasser. Het is daarnaast slim om te kijken naar de programma’s op het toestel en de mogelijkheden voor halve belading of de aanwezigheid van een beladingssensor. Op deze manier weet je zeker dat je de beste vaatwasser kiest waarmee je zo min mogelijk water en energie verbruikt. De aanschaf van een energiezuinige vaatwasser kan duurder zijn, maar uiteindelijk bespaar je hier vaak meer mee.